Bättre istället för mer eller större
För oss handlar det hela tiden om att tänka i "bättre" och inte nödvändigtvis i "mer" eller "större". Vi tycker det är mycket viktigare att ta beslut som är bättre för djuren, för jorden, för grundvattnet och inte minst för kommande generationer - som ska ta hand om jordklotet efter oss.
Ekologin ger oss matvaror med mer smak och utan rester av pesticider, den skonar grundvattnet, bevarar naturen och den biologiska mångfalden och prioriterar djurvälfärd högt. Därför väljer vi ekologin. Men den har sina utmaningar. Danmark är ett globalt föregångsland för utbredd ekologisk odling, och har därför aktörer inom jordbruk och miljö med mycket kunskap inom ämnet. I ett debattinlägg om ekologi och klimat förklarar ordföranden för den danska Økologisk Landsforening, Per Kølster följande: ”Ekologiskt jordbruk är mindre energikrävande och släpper ut mindre CO2 per hektar jordbruksjord än vad konventionellt jordbruk gör. Detta beror bland annat på att ekologiskt jordbruk inte använder pesticider och konstgödsel, som kräver mycket energi att producera. Dock producerar det ekologiska jordbruket i vår del av världen generellt mindre mat per hektar för en mängd grödor och det gör att klimaträkenskapet kan tippa över till det konventionellas fördel, när man summerar klimatavtrycket per kilo färdig råvara." En ekologisk odling är alltså mindre energikrävande än en konventionell sådan, men den genererar generellt också lite mindre mat.
Klimatet står överst på agendan
Per Kølster poängterar: ”Den första utmaningen för ekologiskt jordbruk var att lära sig att bruka jorden utan pesticider och konstgödsel, ta hand om djur under så naturliga förhållanden som möjligt och det innefattar att inte använda onödiga mängder antibiotika och mycket annat. Men idag är klimatet och CO2-utsläppen ett centralt fokusområde i den ekologiska branschen. Klimatet och vårt CO2-avtryck är vår tids största gemensamma utmaning."
Ekologin utvecklas hela tiden, ekologiska bönder sätter ribban högt. Vi står alla inför en rad utmaningar, som handlar om att skydda vår planet. Det handlar både om klimat, kemi, djurvälfärd och bevarandet av natur. De fyra parametrarna hänger ihop och vi kan inte bara fokusera på ett område i taget.
Något av det bästa vi alla kan göra för att ta hand om jorden, är att äta mindre kött och fler växtbaserade livsmedel. Här kan vi alla göra skillnad. Huruvida de matvarorna ska vara ekologiska eller inte, är självklart ett individuellt val, upp till var och en. Men hos Årstiderna har vi valt ekologin. Här ser vi en hög grad av omtanke och den största potentialen för utveckling av ett jordbruk med minsta möjliga kemiska avtrycket på alla jordens organismer.