Idag: Årstiderna har nu cirka 100.000 kunder i både Sverige och Danmark som njuter av sina ekologiska matkassar och råvaror varje vecka.
2022: Årstiderna blev B Corp-certifierade, en gedigen hållbarhetscertifiering som kräver dokumentering och sätter en ny standard för hållbarhet. Årstiderna fick vid certifieringen högst B Corp score av alla certifierade livsmedelsföretag i Norden. Läs mer om B Corp här.
2022: I början på året lanserade Årstiderna två nya matkassar i Sverige: Flexitariska Barnkassen och 500-Kalorierkassen. Med Flexitariska Barnkassen vill Årstiderna få fler familjer att börja sin gröna resa med att äta mindre kött. 500-Kalorierkassen är en kaloriberäknad vegetarisk matkasse som Årstidernas kunder efterfrågat.
2021: Årstiderna lanserade Jordens Bästa - en dagligvarubutik med endast ekologiska och ansvarsfullt producerade råvaror. I samband med lanseringen av dagligvarubutiken introduceras även ett nytt medlemskap som ger alla medlemmar hos Årstiderna 10% rabatt vid varje köp, samt fri frakt och ingen expeditionsavgift. Läs mer om medlemskapet här.
2020: I september blev Årstiderna utsedda till Årets Hållbara Retailföretag 2020 när Retail Awards 2020 gick av stapeln, ett pris framtaget av bland annat näringslivsorganisationen Svensk Handel. Priset premierar företag som tar djärva beslut och prioriterar hållbarhet framför allt annat både internt och ut mot kund.
2019: I början av året lanserar Årstiderna den Glutenfria Vegankassen. Efter sommaren gjorde Pescetariska Matkassen comeback och nyheten Vegetariska Barnkassen lanserades.
2018: Årstiderna Sverige lanserar SparMatkassen i början av året. Inför sommaren tas det strategiska beslutet att Årstiderna Sverige ska sluta producera alla matkassar innehållandes nöt- och fläskkött, för att satsa helt på gröna produkter. Det får till följd att HälsoMatkassen, OriginalMatkassen, Barnvänliga Matkassen och SparMatkassen utgår. Läs mer om beslutet av slopa alla matkassar innehållandes rött kött här. Efter sommaren lanseras Vegetariska Snabbkassen och Morgonkassen.
2017: I Danmark kommer nästan 20.000 gäster till Årstidernas olika events runtom i landet. Det är allt från långbords-middagar och fermenteringsworkshops till smakkvällar och föredrag.
2017: Årstiderna Sverige lanserar Flexitariska Matkassen, Pescetariska Matkassen och Barnvänliga Matkassen. Pescetariska Matkassen fick dock en kort livstid och togs ur sortimentet efter sommaren 2017.
2016: Årstidernas spanska leverantör Pepe odlar nu wasabina, yukina och komatsuna i stor skala, efter att de först odlats på försöksbasis på Årstidernas Försöksodling. Relationen mellan odlarna och oss ska alltid vara tät och meningsfull. Om du är nyfiken på hur det ser ut på de spanska ekologiska gårdarna kan ni följa Flemmings arbete här. Årstiderna har nu 189 anställda på sina gårdar och sitt huvudkontor. Årstiderna Sverige lanserar också VärldsMatkassen och Veganska Matkassen detta år.
2015: De två odlingarna på Barritskov och Krogerup samlas under namnet “Smagsmarken”(Försöksodlingen). Henrik Helweg-Larsen, driftschef på Krogerup berättar mer. Årstiderna Sverige lanserar HälsoMatkassen.
2014: Årstiderna utarbetar i samarbete med Concito en rapport över produkternas miljöbelastning. Søren Ejlersen berättar. Årstiderna Sverige lanserar Low Carb-lådan. Den fanns sedan i sortimentet i ett års tid.
2013: Årstidernas app släpps för iPhone.
Hos Årstiderna är omtanke, kvalitet, kreativitet, utveckling, mognad, transparens och ekologi vardagsmat.
2011: Årstiderna Sverige lanserar middagslådorna Jorden Runt, Nordiska Middagar, Vegetariska lådan, Familjefavoriter och Kvicklådan. Under åren har lådorna sedan arbetats om, bytt namn eller i vissa fall tagits bort helt.
2010: 80/20-mat – en enkel modell där 80% av måltiden ska komma från växtriket och 20% får lov att vara animalisk, introduceras som idé och blir en del av kulturen på Årstiderna. Läs mer om 80/20.
2009: Matkassekonceptet utvecklas och det kommer fler varianter av matkassen. Sanne Venlov berättar hur det gick till på den tiden.
2006: Flemming Andersen anställs som Årstidernas man i Spanien, och jobbar med att skapa relationer till små spanska ekologiska odlare. Maja Rosenstock beskriver Flemmings arbete. Samma år etableras samarbetet med vår första spanska leverantör, Paco Lozano, som mest odlar grönsaker som tomater och gurkor samt citrusodlaren Gines Garcia. Båda dessa odlare har stolta familjetraditioner och har odlat ekologiskt i många år. Nätverket sprider sig sakta men säkert och det är genom Paco Lozano som Flemming (och vi) får kontakt med vår leverantör Jose “Pepe” Aguilera. Detta år börjar Årstiderna experimentera med recept och färdiga matkassar.
"När vi väl påbörjat ett samarbete med en odlare eller producent är det underförstått att samarbetet ska vara i många år. Därför rekryterar vi inte odlare och producenter endast på grund av att de producerar fina, ekologiska varor av högsta kvalitet - det handlar minst lika mycket om odlarnas egna värderingar och tankesätt. I grund och botten handlar våra samarbeten om tillit, och tilliten blir som allra störst när vi vet att både vi och producenten arbetar utifrån samma värdegrund." Flemming Andersen, inköp
2004: Börjar med miljöredovisningar på Barritskov. Lone Nørgaard Pedersen berättar mer. Samma år öppnar Årstiderna i Sverige. Det är frukt- och gröntlådor som först levereras ut till de svenska kunderna, sedan “middagspåsar” som innehöll recept och skafferivaror som med fördel kunde kombineras med grönsakslådor för kompletta måltider.
2003: Förutom gården Barritskov tillkommer gården Krogerup i Humlebäck på nordöstra Själland. På Barritskov packas alla varor. På Krogerup sitter kundtjänst, administrations- och marknadsföringsavdelningen. Här möter vi även kunderna i Årstidernas gårdsbutik. Samma år beslutas om företagets "no-fly policy" - det vill säga att inga varor får transporteras med flyg (innan dess var det dock bara några få vaniljstänger som transporterades med flyg, så förändringen i sig var inte stor, men ändå en viktig policy att bygga vidare på).
2002: Det första av många försök att leverera lådorna lokalt med cykel tas i bruk. Nu har Årstiderna Danmark 90 anställda och nästan 28.000 kunder.
Årstiderna återskapar relationen mellan odlingen och matglädjen i köket, med hjälp av ekologiska, hållbara råvaror, goda smakupplevelser, professionella kockar och inspiration till gemenskap.
2001: Det packas nu 14.000 lådor i veckan och packeriet i Barritskov har 30 anställda.
2000: Årstiderna blir pionjärer på nätet och är ett av de första företagen i Danmark att sälja mat över internet.
1999: Den 1:a januari 1999 ser Aarstiderne (Årstiderna) dagens ljus. Nu börjar lådorna levereras direkt hem till kundernas dörrar!
1998: Thomas och Søren blir på en liten skördemarknad på Krogerup ense om att slå ihop sina grönsaksodlingar.
1997: Thomas Harttung och kocken Søren Ejlersen möts för första gången. Søren blir inspirerad och grundar "Urte-kompaniet" ihop med Thomas och vännen Claus. Till hjälp har han trädgårdsmästaren Heiner Aldinger. De odlar själv grönsakerna från 1998, packar dem i lådor och kör ut dem till avhämtningsställen.
1996: Ekologiskt odlande har alltid varit stort i Danmark. Det finns en stor medvetenhet bland befolkningen om att ekologi är bra för mycket, inte minst den biologiska mångfalden. I nutid ser hela världen faktiskt lilla Danmark som ett föregångsland för hur man kan främja ekologi i jordbruket. Bonden Thomas Harttung i Danmark kan sägas vara en av föregångarna. Han grundar detta år föreningen Barritsskov Grönsaksodling efter att ha varit på Världsekologi-konferensen på Holmen i Köpenhamn. Han börjar leverera ekologiska grönsakslådor som de dryga 100 kunderna själva hämtar på hans gård Barritskov på sydöstra Jylland.