Här ligger Skiftekær, ett familieägt ekologiskt lantbruk på 250 hektar. På Tåsinge är det goda odlingförhållanden för grödor som potatis, lök och jordbubbar, då klimatet är optimalt för minimal risk för svampangrepp.
Populär potatis
Skiftekær är särskilt kända för sin potatis, eftersom det äkta paret är entusiastiska potatisspecialister. Genom många års arbete har de hittat precis vilka potatissorter som har den mest fantastiska smaken och samtidigt passar bäst för ekologisk odling.
Hos Årstiderna skördar vi verkligen frukten av Marie och Peters arbete, eftersom det ger våra kockar möjligheten att hitta den perfekta potatisen till deras recept. Hos Skiftekær odlas omkring 15 olika sorter, bland annat Raja-, Anna Belle-, Sieglinde-, Allians-, och Blå Congo-potatis.
Utöver flera olika sorters potatis finna många andra grödor på Marie och Peters marker. Du hittar bland annat lök, massor av olika typer av kål, betor, pumpa och gröna bönor.
Framtiden är grön
För Marie och Peter är det viktigt att utveckla ekologin. Därför experimenterar de bland annat med fasta spår för traktorerna, plogfri odling och grön gödning.
Plöjning kan vara problematisk eftersom metoden används för att få bort förra årets grödor och att bekämpa ogräs. Det kan dock jämföras med ett kraftigt jordskalv. Det stör mikroorganismerna i jorden, förstör maskgångar och rotnät och kan också döda nyttodjur i jorden. Dessutom friger plöjd mark mer koldioxid än oplöjd mark.
Målet med experimenten är att utveckla nya, fullt automatiserade och ekologiska odlingsmetoder med bättre växtmöjlighet och förbättrade näringsämnen. Marie berättar att valet av maskiner har en avgörande roll när man odlar ekologiskt, eftersom man då har högre krav på att till exempel placera gödningen på helt rätt plats.
Det är inte bara i själva odlingen som Skiftekær har ambitioner om att ligga i framkant. På gården står en gammal väderkvarn som producerar grön energi till gården. Den gamla väderkvarnen producerar dock mindre energi än vad som används på gården, så därför kommer den nu att bytas ut mot en modernare modell, som kan producera mer ström.
På Skiftekær har man skapat sin egen CO₂-handlingsplan, som bland annat handlar om allsidigt sädskifte, hitta eldrivna alternativ till de maskiner som i dag drivs av diesel och att återanvända värmen från kylanläggningen till uppvärmning. Målet är att bli 100% CO₂-neutrala.
Du kan läsa mer om Skiftekær på deras hemsida (danska): http://www.skiftekaer.dk/