Bladmynta (Shiso)
Bladmynta kallas även shiso eller perilla och är en tunnstjälkig, japansk ört som finns i två olika nyanser: mörkröd och grön. Båda sorters bladmynta har en god smak som närmast är en blandning av basilika och mynta. Bladmynta kan med fördel användas i fiskrätter.
I Japan används bladmynta främst som krydda, men man äter den också precis innan man äter sushi. Det sägs att bladmyntan motverkar magont om fisken skulle vara dålig. I resten av Asien har bladmynta använts som läkeört och som ett tillskott för att hjälpa matsmältningen. Utseendemässigt påminner både grön och röd bladmynta om små basilika-plantor med tandade eller fransiga blad. Hela säsongen igenom växer nya skott och stjälkar ut så snart något skördas från plantan. Så man har verkligen glädje av bladmynta länge.
Matlagning
Bladmyntans första små skott är perfekta att pynta maten med för att få lite färg och smak. De större bladen kan strimlas och användas i dressingar, marinader och soppor. De smakar riktigt gott ihop med fisk och miso. Man kan dessutom koka buljong eller fond av bladmynta, fond som sedan kan användas att späda eller reda ett flertal rätter med och ge dem extra god smak. Har du lust kan du prova att göra sushi på japanskt vis och använda bladmynta där, eller alternativt i en god misosoppa. Ta det lite försiktigt med mängden bladmynta eftersom det är en ganska karaktäristisk och komplex smak som lätt tar överhanden.
Du kan också ge dig på att göra en vacker, frisk och god dryck på bladmynta. Den kan t.ex. serveras iskall som fördrink i sommarvärmen.
- 40 g bladmynta
- Saften av ½ citron
- ½ liter vatten
- 2 msk socker
Gör så här
Lägg all bladmynta samt citronsaft i en gryta. Häll på ½ liter kokande vatten. Lägg lock på grytan och låt sjuda i 10 minuter. Sila ner saften i en annan gryta och pressa ut så mycket vätska som möjligt ur bladen. Tillsätt socker till vätskan och låt bli varmt. När sockret lösts upp, låt saften svalna och servera sedan med isbitar.
Odling
Vi odlar bladmynta på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.