Cedrat (suckatcitron)
Till skillnad från vanlig citron kan man äta hela cedrat-citronen, med skal och allt. Cedrat-citronens fruktkött är rätt torrt med endast lite saft i. Det är det tjocka skalet man ska använda, det är inte bittert, utan milt och lätt sötaktigt. Det kan vara lite svårt att se skillnad på en vanlig citron och en cedrat-citron, men cedrat-citronen är typiskt mycket större. Skalet är mer knottrigt och buckligt, och kan vara lite mörkare. Delar du citronen är det dock ingen tvekan, cedrat-citronens skal är mycket tjockt.
Matlagning
Cedrat-citronen är fantastisk i t.ex. marmelad eller som pickles, men kan också syltas eller kanderas.
Du kan också använda cedrat-citronen i sallader. Skär skalet i mycket tunna skivor eller fina tärningar, marinera i citronsaft, olivolja och gärna färsk mynta eller basilika, och blanda i en grön sallad. Du kan också skära hela citronen i små tärningar och använda i varma rätter.
Odling
Cedrat-citronen kommer från Sicilien, där den odlas flitigt. De små citronträden blir 2 till 5 meter höga och blommar flera gånger om året. De tål därför inte frost.
Förvaring
Cedrat-citronen bör förvaras i en skål på köksbänken, men var uppmärksam så det inte ligger ethylenkänsliga frukter, som t.ex. avokado och bananer, i samma skål. Citronens hållbarhet är under en vecka om den förvaras över 20 grader.