Fänkål
En krispig grönsak med en härligt lakritsaktig smak – en markant smaksättare i köket i både rått och tillagat tillstånd. Gillar du smaken av anis måste du prova att äta fänkål.
Matlagning
I rått tillstånd trivs fänkål i sallader, gärna ihop med t.ex. hackade aprikoser, plommon, rostade nötter och en god, stark och syrlig oljedressing. Vill man göra det enklare för sig är det bara att skära fänkålen i skivor och marinera dem i en blandning av lite god olivolja, citronsaft, dill och havssalt. Skiva gärna fänkålen lövtunt på mandolinjärn och lägg de råa fänkålsskivorna i iskallt vatten innan de blandas med övriga ingredienser så blir de ännu krispigare. Den dillaktiga blasten kan användas som grön topping, även den med toner av lakrits.
Använder du fänkålen i varma rätter kan den fungera som sommarens ”rotfrukt” i grytor, eller lätt ångad och marinerad som tillbehör till pastarätter. Ångade tärningar av fänkål är också jättegott i t.ex. couscous och bulgur som tillbehör till fisk. I Italien är en fänkålsklassiker att ånga den mör och därefter gratinera med parmesan under ugnsgrillen.
Odling
Fänkål är en vit och ljusgrön knöl med dillaktig blast. Det är den uppsvällda bladbasen som bildar knölen. Fänkålen kommer ursprungligen från Balkanhalvön och anses vara en av de äldsta odlade grönsakerna.
Förvaring
Fänkål kan hålla ett par dagar i rumstemperatur och upp till tre veckor i kylskåp. Lägg fänkålen i grönsakslådan så håller den sig fräsch och krispig.