Lök
Lök är den viktigaste basingrediensen i köket. Skarp och krispig rå, mjuk och aningen söt som tillagad. Det är inte mycket glamour över löken då den ligger där med sin knastertorra yta och – dessvärre – något illaluktande inre. Tråkig och vardaglig, javisst, men löken är grunden i den mesta matlagningen.
Matlagning
Lök kan varieras mycket i köket. Från soppa till kompott, finhackad, som smaksättare och ren styrka. Varje slags lök har sitt användningsområde – rödlök i ringar till inlagd sill, schalottenlök finskuren på en sallad, gul lök till en fyllig löksoppa och så vidare. Speciellt den gula löken ger fin sötma till exempelvis gryträtter och sås. Och så ett tips: De flesta steker sin lök alldeles för hårt. Lök ska fräsas mjuk och blank i en skvätt olja, aldrig stekas på högsta värme!
Odling
Det finns många olika slags lök att välja mellan: gul lök, schalottenlök, rödlök, salladslök, vitlök. Alla tas de upp ur jorden när de har vuxit färdigt och läggs ut på marken en solig sensommardag för att de yttersta bladen ska torka. Sedan torkas de under en stor "fön", och vips har hållbarheten förlängts.
Förvaring
Lök ska ha det torrt – riktigt torrt. Förvara den gärna i ett pannrum eller i en låda i köket. Ha aldrig lök i ett fuktigt kylskåp! (Om sommaren kan färsk lök dock förvaras i kylskåp för att den inte ska torka ut.) Lökens hållbarhet är upp till 6 månader om den förvaras torrt och svalt.