Morot
När moroten kom till Europa från Asien för ca 600 år sedan var den lila. Den orange moroten, den vi är vana vid, har de orange-älskande holländarna förädlat fram. Idag är moroten en av våra mest populära rotfrukter; den smakar sött och fräscht, är härligt knaprig, lätt att förvara och dessutom billig.
Matlagning
Morötter kan kokas till soppor, wokas, användas i grytor, ugnsstekas eller ångkokas lätt. Späda morötter med blast är en riktig delikatess på grillen. Morötter är också bra som utfyllnad, t.ex. rivna i en god köttfärssås eller blandade i färsen till pannbiffar. På så sätt ger de god sötma och smak – och så får vi i oss lite mer grönsaker på köpet.
Ett tips är att alltid ha en skål med skalade morötter i vatten i kylskåpet – de tar slut på nolltid. Morotsstavar funkar på varje middagsbord eller i matsäcken till både barn och vuxna. Morötter skurna i fina strimlor eller tunna band pyntar salladen, eller så kan du göra råkost av riven morot, russin, nötter, hackad persilja och citronsaft.
Odling
En morotsåker är en härlig syn, när den gräsgröna blasten vajar i vinden. På Årstidernas lantbruk Billeslund har vi tagit fram flera gamla morotssorter igen och odlar idag både vita, gula, lila och orange morötter till matkassarna. Moroten är en tvåårig växt, som växer och samlar näring i roten under sitt första år, och blommar det andra. Vi börjar skörda morötterna när de har vuxit i 2-3 månader.
Förvaring
Morötter förvaras bäst svalt. Ta av blasten och förvara rötterna i en påse i kylskåpet. Morötter med blast har kort hållbarhet och blir ganska fort mjuka. Morötter utan blast kan hålla i 2-3 veckor.