Purjolök
Ta en nyskördad, fast purjolök och dela den i munsbitar. Ångkoka bitarna i lite vatten, smaksätt med en klick smör och en nypa havssalt och du har mat för gudarna! Eller avnjut purjon med färskriven parmesan, ett hackat kokt ägg och lite kapris. En enkel regel gäller för purjolök: ju mindre den är, desto bättre smakar den.
Matlagning
I Sverige har vi historiskt sett använt purjolöken mycket som smaksättare i soppor och där är den också svår att vara utan. Men låt dig inte begränsas – purjolök är fantastiskt till så mycket! Ät den ångkokt, stek den på svag värme och servera med en smakrik dressing, använd den i paj, i wok, ugnsstekt med rotfrukter, finhackad i kalla såser ... Prova också att använda den färska, gröna purjolöksblasten som örtkrydda – det blir både dekorativt och smakar gott. Hacka blasten superfint och strö t.ex. över sallader eller på en äggmacka.
Kom ihåg att skölja purjolöken ordentligt innan du använder den. Halvera purjon på längden och skölj halvorna grundligt under rinnande vatten så att du får bort eventuell jord och sand.
Odling
Purjolök tillhör lökfamiljen och har en mild löksmak. Den långsmala grönsaken kommer ursprungligen från Medelhavsländerna men odlas idag även på våra breddgrader, eftersom den trivs också i kyligare klimat. Sommarpurjolök ska skördas och ätas med detsamma medan vintervarianten är tålig och kan stå kvar på åkern nästan hela vintern. Detta innebär att du kan få purjolök i matkassen i princip året om.
Förvaring
Förvara purjolöken mörkt och svalt (vid max 5 grader) i en lufttät behållare. Då kan den hålla sig spänstig i nästan 2 veckor.