Rundmynta
Myntasläktet är nästintill oändligt; det finns en uppsjö av olika sorter och varianter och även om flera sorter liknar varandra är det stor skillnad i smaken. En av de lite sötare myntasorterna heter rundmynta. Den har stora, lätt duniga blad som smakar härligt friskt och nästan äppel-aktigt. Stjälkarna är i princip fyrkantiga och myntan får stora, vackra blommor.
Matlagning
Är du tedrickare kommer du att älska rundmynta. Den smakar fantastiskt ihop med lite chili, citronskal, honung och tunt skivad ingefära. Häll på kokande vatten över hela rasket och låt dra en stund. Rundmyntan kan även användas till både saft, juice och drinkar av olika slag. Ett annat tips är att prova rundmyntans egenskaper i desserter. En frisk glass med rundmynta är helt perfekt i sommarvärmen.
Odling
Rundmynta är lätt att plantera och odla. När man en gång satt mynta i sitt trädgårdsland är det svårt att få slut på det. Den är motståndskraftig mot sjukdomar och samtidigt inte lika invasiv som den vanliga gröna myntan. Om man planterar rundmynta i trädgården ska man komma ihåg att beskära den några gånger per år, så den inte tar över andra växters plats och näringstillgång.
Vi odlar rundmynta i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.
Förvaring
Färsk mynta ska förvaras i en lufttät behållare eller burk med lock i kylen och gärna användas inom 3-4 dagar. Man kan även frysa sin mynta; det är faktiskt bästa sättet att förvara mynta under längre tid.