Sparrissallat
Sparrissallat kombinerar lätta, krispiga blad och en kraftig stjälk. Sallatssorten kommer från Kina, och där odlas den framförallt för stjälkarnas skull. Stjälkarna påminner både i utseende och smak om grön sparris. Under en säsong kan man skörda bladen nerifrån, precis som med vanlig sallat, så att stjälken skickar vidare näringen uppåt. När stjälken blivit ca 30 cm hög skördas hela växten. Både blad och stjälk går att äta. Sparrissallat kan bli hela 50 cm, men när de är så stora är stjälken oftast för tjock och besk för att vara god att äta. Dessutom finns risk att växten börjar blomma, och då blir sallaten helt oätlig.
Matlagning
Sparrissallatens blad är riktigt goda att steka på hög värme. Det går också att vända ner dem i gryträtter precis före servering. Värmen får bladen att mjukna, men de smakar minst lika gott. De lite tjockare bladen kan användas i sallader av olika slag eller grovstrimlas och ätas som pålägg på en smörgås. Bladen smakar lätt av ärtor och sparris, och de passar riktigt bra ihop med en syrlig vinägrett eller dressing samt lite rostade nötter.
Odling
Vi odlar sparrissallat i Smagsmarken. Vi har gett oss på att odla flera olika varianter. Bland annat har vi den som heter Celtus och en annan som heter Red Star. Celtus är grön och Red Star är, precis som namnet antyder, djupröd. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.
Förvaring
Sparrissallat ska förvaras i en lufttät behållare i kylen. Då håller den i ett par dagar.